Νέα
1η Ιουνίου 2023 - Έναρξη ισχύος του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας Ένα ιστορικό βήμα για τις καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ευρώπη
Η σημερινή έναρξη ισχύος του συστήματος του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας αποτελεί ένα ιστορικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Εσωτερικής Αγοράς και εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την προστασία της καινοτομίας στην Ευρώπη.
Το σύστημα του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας, φέρνει μια σειρά από ουσιαστικές βελτιώσεις για τους χρήστες παντού, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων κόστους, βελτιωμένων διαδικασιών, αυξημένης διαφάνειας και ενισχυμένης ασφάλειας δικαίου.
Από σήμερα, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας – ένα Ευρωπαϊκό Δίπλωμα με ενιαία ισχύ – μέσω μιας ενιαίας διαδικασίας, με ενιαίο τέλος ανανέωσης, σε ένα ενιαίο νόμισμα και να λύσουν οποιανδήποτε αντιδικία στο πλαίσιο ενός ενιαίου νομικού συστήματος ενώπιον του Ενιαίου Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (UPC). Το Ε.Δ.Δ.Ε, το οποίο επίσης ξεκινά τη λειτουργία του σήμερα, κάνει πραγματικότητα ένα κεντρικό σύστημα επίλυσης διαφορών για τα διπλώματα ευρεσιτεχνία και δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να καταχωρούν υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρόσβαση στο Ενιαίο Δίπλωμα παραμένει ανοιχτή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, δεκαεπτά κράτη - Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Σουηδία – έχουν ενταχθεί, αναμένοντας κι άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν στο μέλλον. Όσον αφορά την Κύπρο έχει ήδη ληφθεί η πολιτική απόφαση για ένταξη στο σύστημα του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για υλοποίηση της απόφασης αυτής.
Οι οικονομίες των κρατών μελών που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή παράγουν ένα εκτιμώμενο συνδυασμένο ΑΕΠ άνω των 12 τρισεκατομμυρίων ευρώ (που αντιστοιχεί σχεδόν στο 80% του συνόλου του ΑΕΠ της ΕΕ) και καλύπτει πληθυσμό σχεδόν 300 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το νέο Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της Ευρώπης ως κρίσιμης παγκόσμιας αγοράς για καινοτομία και επενδύσεις, προσφέροντας μια επιπλέον επιλογή για την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από τα κλασικά ευρωπαϊκά και εθνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Η έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος στην Ευρώπη αναμένεται να ωφελήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις, μεμονωμένους εφευρέτες και ερευνητικά κέντρα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη μοναδική πιο σημαντική εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τα τελευταία πενήντα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 5 Οκτωβρίου 1973, ένα ορόσημο που θα γιορταστεί αργότερα φέτος.